LAV FRAGT (GLS KUN KR 39,-) |HURTIG LEVERING 1-2 HVERDAGE |KONTAKT 60 14 02 78

Bæreseler har længe været en del af babyudstyret og nu vinder babyslynger også frem.
Denne avancerede udgave af oprindelige befolkningers tørklæder og tøjstykker er for alvor begyndt at blive populære i Danmark.

Historie/Tradition

Alle samfund har haft tradition for at bære sine børn. I oprindelige befolkninger er det stadig en selvfølge, at man bærer sine børn bundet til kroppen med en form for klæde. Større børn deltager i pasningen af mindre søskende og har så at sige fået bæretraditionerne ind med modermælken. Det bliver kun naturligt for dem at bære deres egne børn, uden at vide alt om slynger.
I Danmark har vi også båret vores børn, men har i de sidste mange generationer brugt barne- og klapvogne til at transportere vores småbørn i. Efter principper om ”Ro, Renlighed og Regelmæssighed” har vi mistet vores bære traditioner, vi er nu ved at genopdage dem sammen med erkendelsen af, at vore børn har behov for nærhed, tryghed og kærlig omsorg.
Babyslynger er ikke nogen nyhed, men en god gammeldags og gennemprøvet form for babyomsorg.

Hvorfor bruge baby slynge

Der kan være mange årsager til at vælge en babyslynge. En af de hyppigste er, at man står med sit barn, der gerne vil bæres og som falder til ro i mors favn. Behovet for at have hænderne fri til andre gøremål kan dækkes ved at bære sit barn i en bæresele eller en babyslynge. Barnet får dækket sit behov for nærhed og tryghed samtidig med, at moderen har mulighed for at ordne småting i hjemmet eller får lidt tid og frihed til at dyrke egne interesser.
At trøste sit barn handler ofte om at gå rundt og vugge barnet i favnen, så barnet falder til ro. Her hjælper babyslyngen forældrene, så de kan bære uden at blive trætte i ryg eller arme.
Babyslynger kan også være et redskab til at få det overtrætte barn til at falde i søvn eller et barn i utrygge omgivelser til at finde fred og ro i sin mors eller fars velkendte favn.
De lidt større børn kan have glæde af, det samvær der er, når man får en hyggestund i slyngen f.eks. oven på en dag i vuggestuen eller når der skal købes ind på vej hjem.
Endelig giver slyngen mulighed for at transportere sine børn på en nem og bekvem måde, uden at man behøver en vogn til formålet. Det kan være fristende at prøve at cykle med sit barn i slynge. Lad være med det. Det er meget mere sikkert at bruge en cykeltrailer og så er der også bedre plads til dine indkøb.

Bæresele eller babyslynge

Bæresele eller babyslynge? – Der er faktisk stor forskel. Man anbefaler at nyfødte højest bæres10-15 minutter i en bæresele om dagen, da hele barnets vægt hviler på et smalt bærestykke mellem barnets ben. Barnets hoved og ryg støttes ikke optimalt fordi barnet sidder ret op og ned. Bæreseler er lette at montere, når man ikke har prøvet at bære sit barn i sele før.
I en babyslynge får det nyfødte barn støtte til både sit hoved og sin ryg. Babyslyngens støtte giver mulighed for, at barnet kan bæres betydelig længere tid ad gangen.
Når du vælger en slynge til baby er den bedste stilling at baby sidder oprejst i slyngen. Det gælder især fra nyfødt, så der er frie luftveje. Det er vigtigt at barnets vægt hviler på begge lår og numsen, hvilket giver en bedre ergonomi for barnet. Moderen har også fornøjelse af babyslyngens vægtfordeling. En babyslynge fordeler barnets vægt på hele skulderen og ryggen. Den hænger ikke på nakkemusklerne som f. eks. en rygsæk.
En babyslynge giver mulighed for at variere bærestillingerne og at amme diskret, mens barnet er i slyngen.
En babyslynge er også praktisk hvis du har tvillinger.

Det mener sundhedsplejerseken og fysioterapeuten om babyslynger

Mama x-tra nr.1/2006 om babyslynger:
”At bære dit barn i en slynge giver dig mulighed for at være tæt på dit barn, selvom du ordner praktiske ting, fordi du har hænderne fri. Det er desuden den almindelige opfattelse, at børn, der bliver båret i slynger eller bæreseler græder mindre end andre børn. – Vi ved at børn, der bliver båret tæt på deres mor eller far græder 40 – 50 procent mindre end børn, der ikke har samme kontakt, siger sundhedsplejerske Asta Bisgaard, der oplever, at børn falder til ro ved at ligge tæt på og høre mor eller fars hjertelyd.”

Fysioterapeut Pia Werlauff siger:
”Jeg synes først og fremmest at det er godt for et barns motoriske udvikling at blive båret og på den måde stimuleret. Desuden er jeg ret sikker på at man får roligere og mere trygge børn, ved at bære dem kropsnært (moderens hjerteslag som er en kendt og tryg lyd).
Jeg anbefaler det for barnets skyld - jeg ville ønske jeg havde haft sådan en til mine egne børn - jeg havde en bæresele til dem, men den har mere begrænsede anvendelses muligheder Derfor bar jeg meget rundt på dem i armene og det er i hvert fald hårdt for nakke, skuldre og arme!”

Hvilke babyslynger findes der

Babyslynger kan deles op i 3 hoved kategorier: Skråslynger, vikler og seleslynger.

Skråslyngen minder om det tørklæde en afikansk kvinde bærer i og er kendetegnet ved, at man bærer barnet i en slynge på skrå over den ene skulder.
Den findes med ringe, spænde, syet som et rør eller et tørklæde, der bindes med en knude. Man kan bære barnet i forskellige stillinger f.eks.
1. Liggende på forsiden af bærerens overkrop. (Anbefales kun kortvarigt. fx hvis du vil amme i slynge.)
2. Siddende oprejst med maven mod bærerens mave.
3. Siddende med ryggen mod bærerens mave og benene trykket op under sig.
4. Siddende på hoften.
5. Siddende på ryggen.

Viklen er et 4-7 mtr. langt smalt tørklæde, som man kan binde på mange forskellige måder og hvor barnet ligeledes kan bæres i alle ovennævnte stillinger. Viklen giver desuden mulighed for at fordele barnets vægt på begge skuldre, hvilket gør viklen meget anvendelig også til større og tungere børn. Viklen kræver instruktion, så det er vigtigt, at der følger en dansk brugsanvisning med.

Seleslyngen
er en slynge inspireret af de bæreseler, man har brugt i Østen i årtusinder.
Seleslynger findes under navne som f.eks. MeiTai, Podegi eller Skildpadde. Seleslyngen består af et stykke stof med påsyede seler til at binde. Den er enkel at bruge og egner sig godt til større børn, da vægten fordeles på begge skuldre. Den er ikke velegnet til babyer uden god hovedkontrol (under 4-6 mdr.)
Med en seleslynge kan man bære barnet på maven, hoften eller ryggen.

Hvilken babyslynge skal jeg vælge?

Det er svært at fremhæve en slynge type frem for en anden, da det er individuelt, hvilken slyngetype man foretrækker. Mange slynger er også i en økologisk udgave. 
Skal den være billig, så er det tit skråslyngen med ringe og uden polstring (ringslynge). Men du kan også være heldig at få en vikle på tilbud og her får du mere bærekomfort.
Små personer foretrækker ofte skråslynger uden polstring eller tynde vikler, mens høje personer ikke generes af polstring på skråslyngerne.

Strækvikler er gode til nyfødte, mens vævede faste vikler bevarer faconen, når man bærer de lidt tungere børn. En fastvikle kan også hænges op og bruges som hænge vugge.
Nogle synes, at det er besværligt at sætte sig ind i, hvordan en slynge skal bindes og foretrækker derfor en enkel skråslynge med et spænde, en Mei Tai eller en ringslynge, der er lige til at gå til. Andre sætter pris på de mange forskellige muligheder, der ligger i en vikle. Strækvikler er dog utrolig lette at binde, så de sidder godt - også selvom du er begynder.

MeiTai og vikle er særlig gode til både at bære foran og på ryggen, men mindre velegnede til hoftebæring, mens skråslynge er mest velegnet hvis du vil amme eller bære på hoften.
En familie har måske behov for en slynge, der skal kunne bruges af både mor og far og har derfor brug for at kunne justere størrelsen. Her har viklen og ringslyngen en fordel frem for en skråslynge med spænde eller knude.
Mange foretrækker at have flere forskellige typer slynger, da de dækker forskellige behov.
Er du mor til tvillinger er en strækvikle en god og billig investering. Du kan bære begge babyer i samme strækvikle og senere bære en ad gangen og have hænderne fri til den anden tvilling. En strækvikle er det perfekte køb til nyfødte tvillinger, hvor der for alvor er brug for en ekstra hånd.

Lej en slynge?

Der findes steder hvor du kan leje en babyslynge, for at finde ud af om slynger er noget for jer. - Hos Mamas LIFE har vi valgt at give dig 30 dages returret i stedet. På den måde kan du uden omkostninger finde ud af om slynger er noget for dig og du er sikker på at det er en ny og ubrugt slynge du har. De slynger som kommer retur til Mamas LIFE sælges som demomodeller til nedsat pris.

Kængurupleje af for tidligt fødte

For tidligt fødte børn kan have stor gavn af at blive båret i babyslynge. Denne form for behandling kaldes ”kængurupleje” og har vist sig at være gavnlig for det lille barns udvikling. Lyden af moderens åndedræt er med til at stimulere barnets vejrtrækning. Moderens velkendte bevægelser stimulerer barnets balancesans samtidig med at de virker beroligende. Berøringen med barnet virker stimulerende på moderens mælkeproduktion og moderen hjælper med at holde barnet varmt, når det bæres ”hud mod hud”. Der frigives hormoner (oxytocin) som bl.a. er med til at knytter bånd mellem mor og barn. Det for tidligt fødte barn ligger nogle timer dagligt på brystet af sin mor og hun behøver ikke kun at ligge i sin seng, men kan gå rundt samtidig med at hun oplever nærheden med sin baby.