LAV FRAGT (GLS KUN KR 39,-) |HURTIG LEVERING 1-2 HVERDAGE |KONTAKT 60 14 02 78

Vejledning til strækvikler og fastvikle - basis stillinger.

Denne vikler vejledning er egnet til både strækvikler og faste vikler.
Det er en lidt mere generel slyngeinstruktion, der ikke kun passer til et enkelt mærke.

Jeg anbefaler MamaEASY strækvikle, der er tynd og luftig, elastisk og begyndervenlig - den finder du her.
Strækviklen der bruges på billederne er en MamaFLEXI wrap - den finder du her.

En vikle er et langt stykke stof og det er stoffets kvalitet, der afgør om viklen er fast eller stræk.
- Altså om stoffet strækker eller er fast i vævningen. Hvilken vikle du skal bruge handler om, hvor mange kilo dit barn vejer.
Det er ikke sådan at stoffet pludselig revner, hvis du bærer et barn der vejer mere end anbefalingen.
Når du bærer et tungt barn i en strækvikle, vil du opleve at du skal stramme din vrikle jævnligt for at undgå at blive træt i ryggen.
Så når du bliver træt i ryggen tyder det på at dit barn vejer for meget og du skal gøre brug af fastvikle.

En baby vikle har en standard størrelse og det er ca. 5 meter. Du kan også få en fast vikle i en anden størrelse - både kortere og længere.
Strækvikler fås generelt ikke i forskellige mål - dvs. man kan godt få den i en lidt længere størrelse, men ikke i meget korte udgaver ligesom de faste vikler.
Der er forskel på fastvikle og strækvikle i måden du binder på og derfor fremgår det også af vejledningen om det er en stilling, der bruges til binding af fastvikle eller om det er strækvikle.
Denne instruktion er til standard størrelse vikler og strækvikler. Det er en hurtig guide, der kan hjælpe dig igang med brug af fastvikle og strækvikle. Hvordan du skal binde din vikle og hvornår du må bære i de forskellige stillinger. Der står hvor gammel dit barn skal være og den alder er vejledende, da børn udvikler sig forskelligt.

Vikle vejledning

Strækvikle kan anvendes til børn med en vægt på 2-10 kg. Fastvikle 3-20 kg

Tips til en god start – kom godt i gang:
 • Viklen skal være strammere, end man umiddelbart synes for at give den bedste bærekomfort.
 • Bær dit barn oprejst, brug kun vuggestilling, når du ammer.
 • Baby skal bæres med numsen cirka ud for din navle. Det kan være en god ide, at prøve med en bamse for at få lidt føling med, hvordan man sætter barnet i.
 • Barnets vejrtrækning skal være let og ubesværet. Hvis barnet "snorker" skal du justere bærestillingen. Barnets hage må aldrig presses ned mod brystet.
 • Når dit barn er kommet i viklen, skal du straks begynde at bevæge dig, det virker beroligende på dit barn.
 • Du kan også prøve at amme dit barn i viklen. Som regel falder barnet i søvn og så er viklen hurtigt accepteret. Efter amning skal du huske at barnets ansigt skal være fri af din krop, så barnet kan trække vejret uhindret..
 • Vær tålmodig, rolig og hvis barnet ikke bryder sig om viklen, så hold en pause. Giv ikke op! Husk det er også en ny situation for dit barn og barnet kan have behov for at vænne sig til viklen.
 • Føler du, at viklen ikke er det rigtige for jer, så vent et stykke tid og find den frem igen. I kan måske få glæde af andre bærestillinger, når barnet har en god hovedkontrol.
 • Viklen giver jer begge rigtig mange fordele, når først I har lært at bruge den. Det er derfor vigtigt, at I får en god start.

Basis stilling i strækvikle

(alle stillinger i strækvikle starter således)

Find strækviklens midte og læg den over maven, kryds på ryggen og igen foran. Put enderne ind under mavestykket og bind på ryggen. Er enderne for lange kan du binde dem sammen foran.

Mave mod mave

(Præmatur + nyfødt med hovedstøtte og fra 4 mdr. uden hovedstøtte)

Sæt baby på "krydset" ud for din navle. Babys ben er trukket op under baby eller spredt ud på hver side af dig. Siderne breddes ud over babys ryg. Mavestykket breddes op over babys ryg. Hovedet støttes af den ene skulderstrop. Større børn kan have hoved og ben uden for viklen (se forsiden).

Oprejse bærestilling bruges også til "hud mod hud" da viklen dækker dig, som en T-shirt. "Hud mod hud" er meget stimulerende for "tidligtfødte" når babys forside – fra brystben til navle mærker hud kontakten. Herved stimuleres baby positivt og frigører bl.a. hormonet oxytocin. Moderens mælkeproduktion stimuleres ligeledes, ved hudkontakten. Bemærk at præmature babyer samt babyer med refluks især skal bæres oprejst.

Vuggestilling

(fra nyfødt og anbefales kun til amning)

Baby lægges med numsen først, i det inderste skråstykke. Babys ben er samlet foran. Bred det yderste skråstykke ud over baby.

Bred mave stykket op over baby. Skulderstykket giver støtte til babys hoved.

Vuggestilling i fastvikle

(fra nyfødt og anbefales kun til amning)

Find midten på viklen og kryds den foran dig. Læg enderne over skulderne.

Kryds også viklen bag på. Sørg for at den ikke er snoet. Tag den højre ende og put ind under det højre skråstykke og lad enden hænge ned langs højre side. Gentag i venstre side. Når baby sidder godt og fast er det en god ide at binde enderne foran med en dobbelt knude, men vent med at binde knuden indtil du har puttet baby i viklen. Viklen låser fint omkring baby, mens du retter viklen til.

Stram viklen ved at trække i enderne. Det inderste skråstykke åbnes som en lomme, baby kan ligge på langs i. Baby lægges i med numsen først.

Bred det andet skråstykke ud over baby, stram viklen godt omkring jer. Når du har justeret viklen bør du binde enderne sammen, så viklen ikke langsomt glider op.

Denne stilling er god, hvis du vil amme baby i viklen, da du let kan justere bærestillingen ved at trække eller løsne viklens en der.

Mave mod mave i fastvikle

(Fra 0 mdr. med hovedstøtte og fra 3-4 mdr. uden hovedstøtte)

Start med at finde midten på viklen, hold midten af viklen på maven og kryds over ryggen, så du har enderne hængende foran dig

Stik babys fødder ind under "mave stykket" som breddes ud over babys ryg og numse, helt ned til babys knæhaser. Kryds den ene ende under babys numse og ben.

Kryds også den anden ende ind under babys numse og ben, og bind viklens ender med en dobbelt knude på din ryg. Baby sidder nu på et "kryds".

Bred viklen ud over babys ryg og numse, så den bliver behagelig at sidde på. Bred viklen ud over dine skuldre, helt ud over skulderleddet – så viklen føles behagelig at bære i. Barnet sidder nu trygt og sikkert i din favn.

Bærer du et spædbarn eller falder baby i søvn – puttes babys hoved blot ind under den ene skulder strop og baby har nu en rigtig god hovedstøtte.

Rygstilling

(fra 4-5 mdr. og op til 4-5 år.)

Bred viklen godt ud over babys ryg, helt op over skulderne og godt ned over numsen, helt ud til knæhaserne og stram godt til omkring jer. Bind en enkelt knude over brystet og læg viklens ender op over dine skuldre.

Kryds enderne over babys ryg og sørg for at de er bredt godt ud. Stram tilog stik enderne ind under babys ben. Bind en dobbelt knude på din mave.

Rigtig god stilling til større og tunge babyer, der skal med på vandretur. Du kan bære længe ad gangen og baby tager ikke dit udsyn. Falder baby i søvn, kan en af skulderstykkerne bruges som hovedstøtte. Medbring evt. et lille spejl, så du kan se om baby sidder godt.

Hoftestilling

(fra 4-5 mdr.)

Læg midten af viklen på skulderen og bind enderne sammen med en dobbelt knude lige over hoften. Træk knuden om på ryggen.

Bred lommen ud og tvist skulderen en enkelt gang.

Baby sættes i lommen, sørg for at lommen er bredt godt ud under babys numse og helt und til knæhaserne. Bind viklens ender under babys numse med en dobbelt knude.

Tvillinger i strækvikle

(fra 0 mdr.)

Første baby lægges i det inderste skråstykke med numsen først.
Anden baby lægges i det yderste skråstykke også med numsen først.

Mavebæltet breddes op over begge børn.

Strækvikle er nemmest at bruge i starten, fordi du ikke skal stramme og justere. Strækket gør, at den smyger sig omkring jer. Fastviklen er rigtig god, når børnene bliver større, da den ikke ændrer facon og derfor giver en god støtte til selv tunge børn.

Tvillinger i fastvikle

(fra ca. 4 mdr.)

Start som "vuggestilling i fastvikle" bind enderne foran med en dobbelt knude. Tvist skulder stykket og lav en lomme som baby kan sidde i. Gentag i den anden side.

Baby sættes på hoften i viklen, sørg for at viklens kant når helt ud til knæhaserne og godt op over ryggen på baby. Gentag i den anden side.

Sikkerhed i vikle:

 • Sørg for at støtte og holde ved barnet, når du lægger barnet i, justerer viklen eller afprøver en ny vikle/bærestilling.
 • Vær opmærksom på, at viklen ikke løsner sig. Tjek knuderne og se evt. i et spejl om baby sidder rigtigt.
 • Hold ved barnet, hvis du bukker dig eller ved hurtige bevægelser.
 • Lyt altid til dit barn og vær opmærksom.
 • Er barnet grædende og uroligt, bør du undersøge om det ligger godt.
 • Bær ikke et barn mod dets vilje.
 • Husk at barnet ikke fastgøres i viklen og at et uroligt barn godt kan kravle ud af en vikle, der ikke er stram nok.
 • Hold øje med slitage eller skader på viklen.
 • Vær opmærksom på, at barnet ikke støder ind i f.eks. bordkanter og dørkarme, når du bevæger dig rundt.
 • Vær opmærksom på, at barnet kan begrænse dit udsyn med risiko for at snuble eller falde.
 • Brug fornuftigt fodtøj og vær særlig opmærksom, når du går ned ad trapper eller går i ujævnt terræn.
 • Pas på varme drikke, sprøjt fra stegning, skarpe og spidse genstande eller ting som dit barn kan nå, når det sidder i viklen.
 • En vikle er ikke en sikkerheds sele. Brug derfor ikke vikle, når du kører i bil.
 • Lad aldrig børn bære dit barn i en vikle.
 • Viklen er et langt stykke stof, overlad ikke barnet uden opsyn, der kan være risiko for kvælning.
 • Sørg for at Barnets ansigt altid er fri af stof eller din krop – så vejrtrækningen ikke hindres og at barnets ansigt ikke presses ned mod brystet – barnet skal altid kunne trække vejret let og uhindret.

ADVARSEL

 • Din balance kan påvirkes ugunstigt af barnets og egne bevægelser.
 • Udvis forsigtighed, når du bøjer eller læner dig fremad.
 • Selen er ikke egnet til brug i forbindelse med sportsaktiviteter.