LAV FRAGT (GLS KUN KR 39,-) |HURTIG LEVERING 1-2 HVERDAGE |KONTAKT 60 14 02 78

Hvad skal jeg vælge....
Har du aldrig prøvet en slynge og står du med en 0-3 mdr. gammel baby - så vil jeg anbefale en ring slynge eller en strækvikle. Ringslyngen er let at gennemskue, enkel at lægge barnet i og let at justere når barnet er i slyngen. En ring slyng er god at få erfaring med, når man skal i gang med at bære i slynge. Strækviklen virker måske lidt "indviklet" - men den er faktisk helt enkel at binde og da du binder den først og lægger barnet i efterfølgende - så vil du opleve at det er nemt at få strækviklen til at sidde godt. Strækviklen er nok den slynge der er lettest at få til at sidde perfekt, når man er begynder.

Har du et lidt ældre barn og ønsker du at fordele barnets vægt på begge skuldre - så er viklen rigtig god. Den kræver at man lærer at binde den, men når det er lært - så er den også helt enkel at bruge. At binde viklen sammenlignes ofte med at snøre sine sko - let nok når man først har lært det og det tager ca. den samme tid.
Er du ikke til vikler og tålmodighed, så er en Mei-tai måske løsningen. Den er let at binde og giver en rigtig god støtte, dog er udvalget af bærestillinger er ikke så stort som i viklen.

Mit barn er over 6 mdr. - er det for sent at starte...
- Så længe at du stadig bærer dit barn, vil du kunne have glæde af en baby slynge.
Baby slynger kan bruges til at bære børn op til 3-4 års alderen med.
At bære sit barn i en slynge er ikke nødvendigvis en særlig "livsstil", det er en måde at aflaste din krop på, når du har brug for at bære dit barn. Man kan sige at slyngen blot er et stykke "værktøj" der gør det lettere for dig at bære dit barn. Jo ældre barnet er, når slyngen introduceres, jo lettere vil du opleve starten vil blive. Det er ind imellem lettere at "forklare" og "mosle" et 8-10 mdrs. barn på plads i en slynge end en nyfødt, der ikke helt forstår hvad du ønsker. Tilgengæld siger de fleste, at de ville ønske at de havde kendt til slynger tidligere, da slyngen kunne have været en stor aflastning i babyperioden.

6 mdr. og for tungt til bæresele..
Når dit barn er 6 mdr er der mulighed for at bruge mange forskellige slyngetyper. Barnet har efterhånden fuld hovedkontrol og kan derfor sidde op, på både din mave, ryg og hofte.
Umiddelbart vil jeg anbefale en MeiTai, hvis du har været glad for at bruge bæresele - da måden man bærer på i en MeiTai, minder meget om måden man bærer på i en bæresele. Meitai er meget let at binde og derfor også populær. Meitai kan bruges på mave og ryg.
Et alternativ kan være en vikle - når barnet er tungt, vil en mellemkraftig til kraftig vikle være den bedste investering, da bærekomforten er størst med kraftigt stof til tunge børn. De tynde vikler kan bruges, men her skal man være opmærksom på at stoffte skal bredes grundig ud, så det ikke "skærer" i dine skuldre.
Viklen bruges både foran, på hoften og på ryggen, barnet kan både ligge og sidde i en vikle - fordelen er at der er rigtig mange forskellige bærestillinger - ulempen er at du skal bruge lidt mere tid på at sætte dig ind i hvordan den skal bindes.
En strækvikle vil jeg ikke anbefale - den er bedst i de først 6 mdr. senere bliver barnet tungere.
Ringslyngen kan du også få glæde af - dog bliver vægten ikke fordelt så godt som ved Meitai og vikle, da ringslyngen kun ligger på den ene skulder - så den anbefaler jeg hvis du kun bærer kort tid ad gangen. Fx. op ad trapperne (hvis du bor i lejlighed) - når du køber ind - hvis du skal aflevere storebror(?) i børnehave og den slags.
Ringslyngen er den nemmeste og bedste at amme i og dejlig hvis du bærer barnet meget på den ene hofte.
Så kort resumeret Meitai eller vikle - hvis du bærer længere tid ad gangen og ringslynge, hvis du bærer kort tid ad gangen eller ønsker at bære på hoften eller når du ammer.

Er du absolut ikke til slynger, men vil gerne have den ergonomi som slynger tilbyder - så kig på Manduca bæreselen - den kan bære børn op til 20 kg. pga. den måde barnet sidder tæt ind til din krop på. Du kan ikke bære fremadvendt, da sædet i selen er så bredt, at baby sidder behageligt og ergodnomsik korrekt. Manduca er ofte fars favorit, da designet er lidt mindre feminint end mange af slyngerne.

Hvornår må baby sidde op?
Når man bærer i oprejste stillinger er der bedst at barnet har en god hovedkontrol - altså at nakkemusklerne er udviklede så de kan holde hovedet. Ellers skal du begrænse stillingen til ca. 15 minutter om dagen.
Inden nakkemusklerne er udviklede vil hovedets vægt bæres af rygraden og det er det, som er usundt for ryggen på helt små børn. - så hvis stillingen kan laves lidt skrå, så vægten istedet kommer over på slyngen - så kan du bære længere tid ad gangen.
Efterhånden som barnet udvikler sine nakkemuskler og dermed sin hovedkontrol, kan du begynde at bære i oprejste stillinger længere tid ad gangen.
Det er individuelt hvornår børn har god hovedkontrol og dermed er det vigtigste at se på det enkelte barn for at vurdere om de holder hovedet selv - men en tommelfingerregel siger omkring 4 mdr. alderen.


Jeg bliver træt i ryggen....

- Det er vigtigt, at du bærer dit barn højt og stramt ind til din krop. Det kan være svært i starten, at mærke præcis, hvor man bærer optimalt. Der er ikke andet at gøre end at prøve, at stramme slyngen og se, om du opnår en større aflastning. Det er ikke meningen, at det skal gøre ondt. Når slyngen sidder rigtigt, vil du opleve, hvor meget slyngen egenligt støtter og aflaster. Små justeringer kan gøre store forskelle. Naturligvis vil du kunne mærke i din ryg, hvis du lægger ud med en lang travetur første gang, at du bærer dit barn i slynge. Efterhånden vil du bygge dine muskler op, således at du kan bære dit barn meget længe i slyngen, uden at din ryg trættes. Hvis du bruger et bæreSjal behøver du ikke binde knuden op, du tager blot slyngen over hovedet, når du tager den af og på. På den måde kan du "genbruge" knuden, det gør det let at tage slyngen af og på.


Slyngen er hård ved nakken....
- Hvis du føler, at slyngen generer din nakke eller skuldermuskler, har du måske ikke bredt slyngen helt ud over skulderleddet. Det er vigtigt for din komfort. Slyngen sidder ellers og skærer ned i din muskel på samme måde som en rygsæk og det er ikke meningen. Prøv at brede slyngen ud over skulderleddet og lidt ned ad overarmen, så sidder den perfekt. Sørg også for at den ikke er snoet på ryggen.

Er det farligt at barnet sutter på ringene? - Eller stoffet?
Ringene der bruges til slyngerne er lavet af aluminium - dvs. de er nikkelfrie og helt uskadelige at sutte på. Aluminium bruges bla. til gryder, så det er ikke sundhedsskadeligt. Ringene er testet i alle farver for tungmetaller af forbrugerlaboratoriet og opfylder de strenge krav der er til babyudstyr.
Bomuldstoffet i MamaBASIC, VivaMama og Standardviklerne er testet for skadelige stoffer, ligeledes af forbrugerlaboratoriet og opfylder samme strenge krav som ringen. Det er altså helt ufarligt at baby sutter på stoffet. Vi anbefaler at dog at du vasker slyngen inden brug, så overskudsfarve og støv fra produktionen vaskes væk. Denne anbefaling er generel, når man taler om babytøj og udstyr i stof.

Mit barn vil ikke....
- Hvis dit barn er ked af, at komme i slyngen de første gange I prøver, må du huske, at slyngen er ukendt og det at blive bundet stramt til dig, måske virker underligt og fremmed for barnet. Sørg for at barnet er udhvilet og glad, når I forsøger. Det kan hjælpe at gå lidt rundt, så barnet føler dine velkendte bevægelser og falder til ro igen. En idé kan være at prøve med bamsen, inden barnet skal prøve. Det giver dig lidt træning og når du er mere sikker på hånden, smitter din ro af på barnet. Du skal aldrig tvinge barnet, men blot vente til et senere tidspunkt, hvis I stadigvæk ikke kan "blive enige".
Det, at bære i slynge, skal være dejligt for jer begge, så det er vigtigt, at I begge får en god start. Omvendt skal du ikke give op, hvis barnet i første omgang ikke er begejstret. Al begyndelse kan være svær. En anden mulighed er, at prøve at amme barnet i slyngen. Amningen forbinder barnet med tryghed, så derfor virker slyngen mindre farlig og mere tryg. Hvis du starter med slyngen hængende løst omkring jer, kan du lige så stille stramme slyngen. Herved får du faktisk en meget fin bærestilling "forærende".
Når I først har fundet rytmen, bliver I meget glade for slyngen, begge to.


Mit barn "forsvinder" i slyngen....
- Helt små børn, der ligger i slyngen, kan godt "forsvinde" helt, hvis de lægges paralelt med slyngens kanter. Den rigtige placering er diagonalt, således at barnets hoved ligger ved den ene kant og benene ved den anden kant. Du kan også prøve at lægge barnet længere op mod ringene, hvor slyngen bliver smallere. Endelig kan du lægge en lille pude ned under barnet, så det kommer højere op.


Hvordan skal baby ligge, min baby virker "krøllet sammen" når jeg bærer i vuggestilling....
-Baby kan ligge med hovedet både ved eller modsat ringene. Det er en smagssag. Når du lægge baby med hovedet modsat ringene, ligger baby mere "lige" end når du har babys hoved ved ringene. Baby skal ligge diagonalt i slyngen, altså med hovedet ved den ene kant og benene ved den anden kant. Baby ligger ikke fladt på ryggen i en slynge. Baby ligger nærmest lidt på siden, ind mod dig og i en blød bue som en banan. Den underste arm skal ligge rundt om din talje eller evt. over babys hoved. Liggger armen på babys mave vil du have en følelse af at baby "ruller væk" fra dig. Det letteste er at kigge i et spejl - her virker baby knap så "krøllet sammen" som når du kigge ned i slyngen. Lyt til baby - ret lidt, indtil det virker rart. Føler du at babys hoved kommer for tæt på ringene, kan du evt. lægge ringene om bag din skulder. Tænk på hvordan baby lå i din mave - det er mere naturligt for et nyfødt barn at ligge i en krum bue med benen trukket op på maven, end at ligge fladt på ryggen. Vær opmærksom på babys vejrtrækning, den skal være let og uhindret. "Snorker" baby, skal du justere stillingen til vejrtrækningen igen er lydløs. Husk at skifte stilling engang imellem. Et "skævt kranie" kan også laves i en slynge, hvis man bærer i den samme stilling altid.


Baby vil ikke ligge ned i slyngen...
-Nogle babyer vil ikke ligge ned i slyngen. Det er i orden at de komme op at sidde, så længe at slyngen støtter ryg og hoved. Babys ryg skal ikke bære hovedets vægt, det skal slyngen. Sørg for at den oprejste stilling er tilpas skrå, så slyngen bærer vægten.
Det er meget normalt, at lidt større børn ikke vil ligge ned i en slynge. De er jo trygge i favnen og derfor også nysgerrige. Det er en af fordelene ved en slynge, at det videbegærlige barn kan sidde trygt hos mor eller far og følge med i alt omkring dem. Lad baby komme op at kigge ud. Slyngen støtter baby i rigtig mange stillinger. Vær opmærksom på at små børn kan overstimuleres, hvis de sidder og kigger fremad. Fremadvendte stillinger anbefales først når barnet er 6-7 mdr. Hjemme hvor indtrykkene ikke er så overvældende kan du naturligvis starte tidligere.

Hvilken slynge anbefales til tvillinger...
-Har du 2 børn der skal bæres i slynge er der flere muligheder.
Det enkleste er at have en ringslynge til hvert barn. På denne måde kan I bære børnene både enkeltvis og samtidig.
2 nyfødte kan også ligge ved siden af hinanden i en ringslynge.
Du kan også bære 2 børn i en vikle.
Fra 4 mdr. kan du med fordel bære børnene på hver hofte i hver sin ringslynge.
En slynge kan være til stor hjælp, hvis man har 2 babyer samtidig.

Hvad er forskellem på en dyr vikle og en til nogle få hundrede.
Der er meget stor forskel på stofkvaliteten. Hvis du vil finde ud af om vikler er noget for dig og måske have en at øve dig med, som senere kan blive en reserve vikle eller slyngegynge - så anbefaler jeg den billigste. Du oplever hvordan man bærer i vikle og får prøvet konceptet af. Bliver du vild med vikler - så skal du unde dig selv at prøve en kvalitets vikle i specialvævning. Der er stor forskel på komforten og holdbarheden. Nogle af de vævede vikler er desuden utrolig flotte.